Acadèmia de Turku

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAcadèmia de Turku
(sv) Kungliga Akademien i Åbo Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Edifici històric Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1640
FundadorPer Brahe el jove Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1827 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Part deTurku Cathedral and Turku historic center (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Acadèmia de Turku (en suec Kungliga Akademin i Åbo o Åbo Kungliga Akademi, en llatí Regia Academia Aboensis i en finès Turun akatemia) fou la primera universitat de Finlàndia i l'única que va ser fundada durant la dominació sueca. El 1809, quan Finlàndia va passar a mans russes, el tsar Alexandre I de Rússia li va canviar el nom pel d'Acadèmia Imperial de Turku. El 1828 la institució fou traslladada de Turku a Hèlsinki a causa del gran incendi que va afectar la primera i en el marc del canvi de capital de Finlàndia. A partir de 1917 va rebre el nom d'Universitat de Hèlsinki.

Història[modifica]

L'acadèmia va ser fundada el 1640 per la reina Cristina de Suècia a demandes del comte Per Brahe basant-se en l'escola catedralícia d'Åbo, fundada el 1276.[1][2] Fou la tercera universitat del Regne de Suècia, després de la d'Uppsala, fundada el 1477 i la de Tartu, Estònia, fundada el 1632. En aquesta universitat hi va haver la primera impremta de Finlàndia, s'hi va instal·lar el 1642 a càrrec de peder Walde.

Turku era la ciutat més gran de Finlàndia i la tercera de Suècia quan estava sota aquest reialme. El 1809 Finlàndia fou cedida a l'Imperi Rus i la capital del nou Gran Ducat de Finlàndia fou moguda a Hèlsinki el 1812, ja que Turku estava massa lluny de Sant Petersburg i massa a prop d'Estocolm. Com a resultat del gran incendi de Turku, el 1827, gran part de la ciutat va ser devastada i la majoria d'institucions es van traslladar a Hèlsinki, també la universitat, amb el nom d'Universitat Imperial Alexandre I. Amb la independència finesa va rebre el nom definitiu d'Universitat de Hèlsinki.[cal citació]

Actualment a Turku hi ha dues universitats, una de llengua sueca, la Universitat Åbo Akademi, i una altra de llengua finesa la Universitat de Turku, fundades el 1918 i 1920 respectivament, que es fan hereves de la tradició acadèmica de la ciutat.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. «Archives of the Royal Academy of Turku and the Imperial Alexander University». Memory of the World Programme. UNESCO National Committee. [Consulta: March 23, 2022].
  2. Jussi Välimaa. «The Founding of the Royal Academy of Turku in 1640». A: A History of Finnish Higher Education from the Middle Ages to the 21st Century. Springer, 2019, p. 77–78. ISBN 978-3030208073.