Vés al contingut

Ballet de l'Òpera Nacional de París

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBallet de l'Òpera Nacional de París
(fr) Ballet de l'Opéra national de Paris Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Ballarins del Ballet de l'Òpera de París saludant després d'actuar a Rain, en 2011 Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscompanyia de ballet Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballarts escèniques Modifica el valor a Wikidata
UtilitzaÒpera Garnier Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deAcadémie Royale de Musique Modifica el valor a Wikidata

Lloc weboperadeparis.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: operadeparis Twitter (X): BalletOParis Instagram: balletoperadeparis Youtube: UCe-z28nNBebn0zxrOYgb7JA Musicbrainz: d2b4255f-09c1-4413-ac2f-ba358a5effda Modifica el valor a Wikidata

El Ballet de l'Òpera Nacional de París, format en 1669 per encàrrec de Jean-Baptiste Colbert, és la companyia de dansa clàssica acadèmica més antiga que encara està en actiu. Des de 1875 té residència a l'Òpera Garnier de París. En l'actualitat la directora és l'eminent Aurélie Dupont.

Està lligat a l'escola de dansa de l'Òpera de París, que es va fundar en 1713 i que és l'escola de dansa occidental més antiga i de prestigi mundial, i al Grup de Recerca Coreogràfica de l'Òpera de París.

Entre els ballarins i les ballarines més destacats d'aquella primera època destaquen Pécourt, Blondy, Jean Dauberval, Gardel, La Fontaine, Camargo i Maria Sallé. El ballet incorporà l'acció, en la qual la pantomima té un pes important, i s'allibera de màscares i mirinyacs.[1]. Actualment la llista en seria interminable.

El 2013 el ballet comptava amb 154 ballarins, dels quals 18 eren "estrelles" i 14 "primers ballarins", la majoria formats a l'escola de dansa de l'Òpera. Els ballarins entren als setze anys, per concurs, a l'escola i se solen retirar abans dels quaranta o màxim quaranta-dos anys. El ballet té una jerarquia particular des de les inferiors "quadrilles", passant després a "choryphées", a les tres que participen en els grans ballets de repertori i altres nous que s'hi van incorporant: "sujets", "premiers danseurs" i "étoiles".

Referències[modifica]

  1. Enciclopèdia, 2004, p. 1.616.

Bibliografia[modifica]

La Gran Enciclopèdia en Català. edicions 62, 2004. ISBN 84-297-5431-8. 

Enllaços externs[modifica]