Camamil·la de muntanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCamamil·la de muntanya
Santolina chamaecyparissus subsp. magonica Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
GènereSantolina
EspècieSantolina chamaecyparissus
SubespècieSantolina chamaecyparissus subsp. magonica Modifica el valor a Wikidata
Bolòs, Molinier, i Montserrat

La camamil·la de muntanya, camamilla de Maó, espernallac o herba de Sant Joan[1] (Santolina chamaecyparissus ssp magonica) és una subespècie de la camamil·la endèmica de les Balears,[2] on es troba a totes les illes majors excepte Formentera.[1] Es troba al catàleg balear d'espècies protegides i a la categoria poc preocupant (LC) de la UICN.[1]

Com les altres subespècies d'aquesta espècie, és una mata de color grisaci fortament aromàtica. Les flors són petits capítols de color groc que es troben a sobre d'un llarg peduncle i que s'utilitzen per a fer infusions. El seu període de floració és al final de la primavera i al principi de l'estiu.[1] Es diferencia de les altres subespècies de la camamil·la per presentar unes bràctees involucrals glabrescents i glanduloses a la superfície dorsal i escarioses i piloses al marge.[3] El seu hàbitat són els matollars xeroacàntics i marítims. Es troba des del litoral a les zones de muntanya.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Santolina chamaecyparissus L. subsp. magonica Bolòs, Molinier, et Montserrat». Herbari Virtual. [Consulta: 14 juliol 2012].
  2. Vicens, Gabriel; Bonet, Bartomeu. La flora de la Serra de Tramuntana. Guis d'itineraris botànics, 2000. ISBN 84-920365-1-6. 
  3. 3,0 3,1 Bolòs, Oriol de [et al.].. Flora manual dels Països Catalans. 3a ed. Barcelona: Pòrtic, 2005, p. 878. ISBN 84-7306-857-2. 

Enllaços externs[modifica]