Can Verboom

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Verboom
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIV, XV, XVIII
Característiques
Estil arquitectònicGòtic, barroc
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPremià de Dalt (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRiera de Sant Pere
Map
 41° 30′ N, 2° 21′ E / 41.5°N,2.35°E / 41.5; 2.35
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC8862 Modifica el valor a Wikidata

Can Verboom és una masia amb elements gòtics i barrocs de Premià de Dalt (Maresme) protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Conjunt d'edificacions de tipus civil realitzades en diferents períodes històrics.[1]

L'edifici principal és una masia de tipus basilical que consta de planta baixa, pis i golfes, i està coberta per una teulada de dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. A l'exterior sobresurten els elements de la façana: el portal rodó dovellat, format per un arc carpanell molt rebaixat. La finestra coronella situada al seu damunt, del segle XIV; dues finestres gòtiques conopials lobulades, del segle xv; i els esgrafiats de la façana, del segle xviii, quan es realitzaren nombroses reformes. A l'interior destaquen les arcades barroques de la planta baixa amb arcs escarsers i columnes toscanes. De la torre de defensa adossada a la part posterior de l'antiga masia. De planta quadrada, formada per una planta baixa i quatre pisos sostinguts per una estructura de fusta. Conserva alguns enteixinats de fusta molt interessants. La torre queda rematada en la seva part superior per merlets i una petita teuladeta afegida posteriorment. Exteriorment destaquen els matacans defensius situats en dues cares oposades de la torre, i els carreus de pedra utilitzats als angles de la mateixa. S'hi accedeix directament a l'interior des de la masia, a través de la planta baixa i del primer pis.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Verboom
  1. 1,0 1,1 «Can Verboom». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 agost 2017].