Computació afectiva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Expressions facials de Duchenne. El llenguatge corporal és una part essencial per explicar els estats d'ànims dels humans.

La computació afectiva és una branca de l'estudi i desenvolupament de la intel·ligència artificial que fa referència al disseny de sistemes i dispositius que poden reconèixer, interpretar i processar emocions humanes. En paraules de Rosalind Picard:[1] «si volem que els ordinadors siguin realment intel·ligents i que interaccionin de manera natural amb nosaltres, els hem d'atorgar la capacitat de reconèixer, entendre i fins tenir i expressar emocions».

La tendència de la interacció afectiva és emular -fins a cert punt- la interacció persona-persona, en la qual -de forma multimodal- es combina tant el llenguatge corporal (gestos, expressivitat, postura, distància, etc.) com el llenguatge verbal (paraules). Aquests sistemes "afectius" han de ser capaços de capturar i reconèixer els estats emocionals del usuari a través de mesures sobre expressions facials, la veu, el cos, o quelcom altre reflex del procés emocional que s'estigui duent a terme. Seguidament processar aquesta informació classificant-la, gestionant-la i aprenent mitjançant algoritmes que s'encarregun de recollir i comparar gran cantitat de casos, i que tienen en compte els estats emocionals del usuari i en el seu cas del ordenador. Per últim generar las respostes i emocions corresponents, que poden expressar-se a través de diferentes canals: colors, sons, robots, o personatges virtuals dotats d'expressions facials, gestos, veu, etc.[2]

Objectiu[modifica]

L'objectiu principal de la computació afectiva és reconèixer els estats emocionals dels usuaris per actuar en conseqüència i provocar i expressar emocions de forma dinàmica en funció de la resposta de l'usuari per millorar la comunicació persona-ordinador. Per complir amb aquest objectiu és necessari considerar les interfícies intel·ligents. Segons Benyon[3] un sistema adaptatiu és "aquell que, basat en el coneixement, altera automàticament aspectes de la funcionalitat i la interacció per aconseguir acomodar les diferents preferències i requeriments dels diferents usuaris".

S'ha apreciat[4][5] que les característiques que s'associen a les relacions interpersonals sobre afectes, emocions, estats d'ànim, etc també apareixen en la comunicació amb els ordinadors.

Referències[modifica]

  1. Rosalind W. Picard. “Affective Computing” (2000)
  2. Baldasarri, Dra. Sandra «[http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/53441/Documento_completo__.pdf-PDFA.pdf?sequence=1&isAllowed=y Computación Afectiva: tecnología y emociones para mejorar la experiencia de usuario]». Revista Institucional de la Facultad de Informática UNLP.
  3. BEN94. David Benyon. “Accommodating Individual Differences through an Adaptive User Interface”. Presentada per Alison Nichols, 21 octubre 1994
  4. S. V Tetzchner & H. Martinsen ‘Introducción a la enseñanza de signos y al uso de ayudas técnicas para la comunicación' (Adaptado por C.Basil). Visor, Madrid (1993)
  5. R. W. Picard. “Afective Computing” MIT Press. (1997)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Computació afectiva