Cova dels Trabucaires

Infotaula de geografia físicaCova dels Trabucaires
Imatge
TipusCova Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCeret (Vallespir) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 25′ 50″ N, 2° 45′ 03″ E / 42.4306°N,2.7508°E / 42.4306; 2.7508
Dades i xifres
Altitud1.063,5 m Modifica el valor a Wikidata

La Cova dels Trabucaires és una cova del terme comunal de Ceret, vila de la comarca del Vallespir, a la Catalunya del Nord.

És a prop[1] de l'extrem sud-est del terme, al nord del Pic de les Salines, o Puig de les Pedrisses i a ponent de la Collada de l'Estràbol i del Pas del Cavall.

Història[modifica]

La tardor de l'any 1840, acabada la primera guerra carlina, va romandre activa[2] una guerrilla persistent, individualista, que va actuar en els territoris catalans des de l'endemà de l'exili de les tropes de Ramon Cabrera i durant sis anys. Aquests rebels van ser anomenats trabucaires, i un grup d'aquests va ser pres per la policia francesa en territori del Vallespir, foren jutjats a Perpinyà entre 1845 i 1846 en dues tongades, i condemnats a penes molt greus. El seu principal amagatall al Vallespir fou la Cova dels Trabucaires, tot i que la base principal era una altra cova, actualment també denominada dels Trabucaires, a Bassegoda, a la Garrotxa. La primera zona de presència trabucaire fou en els entorns de la Cova dels Trabucaires: Sant Llorenç de Cerdans, Prats de Molló, el Voló, Arles, Reiners, Serrallonga i Ceret.

Els trabucaires eren una quinzena de bandolers procedents del bàndol carlí que imposaren el seu domini en el Vallespir fins que caigueren, el 5 de maig del 1846, en una emboscada al Mas de l'Eloi de Cortsaví. Havien degollat en Joan Massot, de 16 anys, a la cova de Bassegoda, a migdia de Cortsaví. De tretze capturats, quatre foren condemnats a mort, pena que s'executà el 27 de juny d'aquell mateix any. El capitost, Joan Simó, Collsuspiner o Tocabens i el seu lloctinent Balma foren executats a Ceret, i els altres dos, a Perpinyà.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «37-Ceret». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Ceret». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]