Dsungaripterus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDsungaripterus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Envergadura3,5 m Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdrePterosauria
FamíliaDsungaripteridae
GènereDsungaripterus Modifica el valor a Wikidata
Young, 1964
Nomenclatura
Epònimconca de Junggar Modifica el valor a Wikidata

Dsungaripterus és un gènere de pterosaures dsungariptèrids amb una envergadura mitjana de 3 metres.[1] Dsungaripterus va viure durant el Cretaci inferior a l'actual Xina, i el seu primer fòssil es va trobar al grup Tugulu de la conca de Junggar.

Descripció[modifica]

Dsungaripterus weii tenia una envergadura de 3,5 a 5 m.[2] Com la majoria dels dsungaripteroides, tenia un esquelet força robust amb parets gruixudes i proporcions corporals robustes, cosa que suggereix un estil de vida majoritàriament terrestre. L'estil de vol d'aquests animals no està clar, però probablement va estar marcat per aterratges bruscs i aleteig extens.[3]

El crani de Dsungaripterus, de 40 a 50 centímetres de llarg, presentava una cresta òssia baixa que baixava des de la base del crani fins a la meitat del bec. El cap i el coll de Dsungaripterus feien gairebé 1 metre de llargada. La seva característica més notable són les seves mandíbules llargues, estretes i corbades cap amunt amb una punta punxeguda. No tenia dents a la part davantera de les mandíbules, que probablement servien per treure les preses de les esquerdes de les roques i/o dels ambients de l'interior sorrencs i fangosos que habitava. Tenia unes dents planes i nuoses més a la part posterior de la mandíbula que eren molt adequades per aixafar la closca dels mariscs o altres objectes durs.[1]

Dsungaripterus també tenia un paladar semblant al dels pterosaures azhdarcoides.[4]

Història del descobriment[modifica]

Dsungaripterus va ser descrit el 1964 amb el nom de Yang Zhongjian. El nom del gènere combina una referència a la conca de Junggar amb un pteron «ala» grec llatinitzat. L'espècie tipus és Dsungaripterus weii, el nom específic en honor al paleontòleg C.M. Wei de la Divisió Paleontològica, Institut de Ciència, Oficina de Petroli de Xinjiang. L'holotip és IVPP V-2776, un crani i un esquelet parcials. Des de 1973 s'ha trobat més material incloent cranis gairebé complets.

L'any 1980, Peter Galton va canviar el nom de Pterodactylus brancai (Reck 1931), una forma d'una formació africana del Juràssic tardà, a Dsungaripterus brancai, però la identificació es rebutja habitualment. El 1982 Natasha Bakhurina va anomenar una nova espècie, Dsungaripterus parvus, basada en un esquelet més petit de Mongòlia. Més tard, aquest va ser rebatejat a Phobetor, un nomja ocupat, i el 2009 va concloure que era idèntic a Noripterus. L'any 2002 es va informar d'una falange de dit d'ala de Dsungaripterus des de Corea.

Classificació[modifica]

Dsungaripterus va ser classificat per Yang com a membre dels Dsungaripteridae. A continuació es mostra un cladograma que mostra els resultats d'una anàlisi filogenètica presentada per Andres et al. el 2014. Van recuperar Dsungaripterus dins del clade Dsungaripteromorpha (un subgrup dins dels Azhdarchoidea), més concretament dins dels Dsungaripteridae, tàxon germà de Domeykodactylus.

El seu cladograma es mostra a continuació.[5]

Dsungaripteromorpha
Dsungaripteridae
Dsungaripterinae

Dsungaripterus weii



Domeykodactylus ceciliae



Noripterinae

Noripterus parvus



Noripterus complicidens




Thalassodrominae

Thalassodromeus sethi




Tupuxuara longicristatus



Tupuxuara leonardii





El 2019, es va publicar una topologia diferent, aquesta vegada de Kellner et al. En aquest estudi, Dsungaripterus es va recuperar fora dels Azhdarchoidea, dins del grup més gran Tapejaroidea, tàxon germà de Noripterus. A continuació es mostra el cladograma de l'anàlisi.[6]

Tapejaroidea
Dsungaripteridae

Dsungaripterus weii



Noripterus parvus



Azhdarchoidea


Azhdarchidae



Chaoyangopteridae



Tapejaromorpha

Keresdrakon vilsoni


Tapejaridae

Thalassodrominae



Tapejarinae






Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Andres, B.; Clark, J.; Xu, X. «The Earliest Pterodactyloid and the Origin of the Group» (en anglès). Current Biology, 24(9), 2014, pàg. 1011–6. DOI: 10.1016/j.cub.2014.03.030. PMID: 24768054.
  • Chen, He; Jiang, Shunxing; Kellner, Alexander W. A.; Cheng, Xin; Zhang, Xinjun «New anatomical information on Dsungaripterus weii Young, 1964 with focus on the palatal region» (en anglès). PeerJ, 8doi=10.7717/peerj.8741, abril 2020. PMC: 7127482. PMID: 32274262.
  • Kellner, Alexander W. A.; Weinschütz, Luiz C.; Holgado, Borja; Bantim, Renan A. M.; Sayão, Juliana M. «A new toothless pterosaur (Pterodactyloidea) from Southern Brazil with insights into the paleoecology of a Cretaceous desert» (en anglès). Anais da Academia Brasileira de Ciências, 91 (suplement 2), agost 2019. DOI: 10.1590/0001-3765201920190768. ISSN: 0001-3765. PMID: 31432888.
  • Palmer, D. The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals (en anglès). Londres: Marshall Editions, 1999, p. 105. ISBN 1-84028-152-9. 
  • Spencer, G.; Lucas, James I.; Kirkland, John W. Estep. Lower and Middle Cretaceous Terrestrial Ecosystems (en anglès). Bulletin 14. New Mexico Museum of Natural History and Science, 1998, p. 6. 
  • Witton, Mark. Pterosaurs: Natural History, Evolution, Anatomy (en anglès). Princeton University Press, 2013. ISBN 978-0691150611.