Vés al contingut

Lamprofil·lita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralLamprofil·lita

Cristalls marrons de lamprofil·lita sobre aegirina (verd fosc) de la península de Kola, Regió del Nord, Rússia
Fórmula química(Sr,K,Ba)₂(Na,Ti,Mn2+,Fe3+)₄ Ti₂(Si₂O₇)₂O(O,OH,F)
Localitat tipusPenínsula de Kola, óblast de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoriasilicats > sorosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BE.25
Nickel-Strunz 9a ed.9.BE.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/C.13 Modifica el valor a Wikidata
Dana56.2.6c.4
Heys14.9.8
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 19.76Å, b = 7.06Å, c = 5.4Å, β = 96.5°
Grup espacialgrup espacial C2/m Modifica el valor a Wikidata
Colormarró-daurat, verd groguenc, marró, groc
Exfoliacióbona
Duresa2,5
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanca, marró-groguenca
Densitat3,44
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 1.746 nβ = 1.754 nγ = 1.779
Birefringènciaδ = 0,033
Angle 2Vmesurat: 21° to 43°, calculat: 60°
Dispersió òpticano en té
Impureses comunesAl, Fe, Nb, Ta, Mn, Mg, Ca, K, H₂O
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i mineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1894
SímbolLmp Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La lamprofil·lita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el seu nom del grec lampros, brillant, i phillon, fulla. Va ser descoberta l'any 1894 a la península de Kola (Rússia). Pertany i dona nom al grup de la lamprofil·lita.[2]

Característiques[modifica]

La lamprofil·lita és un mineral silicat, concretament un sorosilicat, que pertany i dona nom al grup lamprofil·lita. Cristal·litza en el sistema monoclínic. És un mineral de color predominantment marró, amb ratlla de color marró-groguenca o blanca i lluentor vítria. La seva duresa a l'escala de Mohs és de 2,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la lamprofil·lita pertany a «09.BE - Estructures de sorosilicats, amb grups Si₂O₇, amb anions addicionals; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació» juntament amb els següents minerals: wadsleyita, hennomartinita, lawsonita, noelbensonita, itoigawaïta, ilvaïta, manganilvaïta, suolunita, jaffeïta, fresnoïta, baghdadita, burpalita, cuspidina, hiortdahlita, janhaugita, låvenita, niocalita, normandita, wöhlerita, hiortdahlita I, marianoïta, mosandrita, nacareniobsita-(Ce), götzenita, hainita, rosenbuschita, kochita, dovyrenita, baritolamprofil·lita, ericssonita, ericssonita-2O, seidozerita, nabalamprofil·lita, grenmarita, schüllerita, lileyita, murmanita, epistolita, lomonossovita, vuonnemita, sobolevita, innelita, fosfoinnelita, yoshimuraïta, quadrufita, polifita, bornemanita, shkatulkaïta, bafertisita, hejtmanita, bykovaïta, nechelyustovita, delindeïta, bussenita, jinshajiangita, perraultita, surkhobita, karnasurtita-(Ce), perrierita-(Ce), estronciochevkinita, chevkinita-(Ce), poliakovita-(Ce), rengeïta, matsubaraïta, dingdaohengita-(Ce), maoniupingita-(Ce), perrierita-(La), hezuolinita, fersmanita, belkovita, nasonita, kentrolita, melanotekita, til·leyita, killalaïta, stavelotita-(La), biraïta-(Ce), cervandonita-(Ce) i batisivita.

Formació[modifica]

Es pot trobar en qualsevol tipus de roca i en la majoria de pegmatites. Acostuma a trobar-se associada a altres minerals, com microclina, nefelina, aegirina, lorenzenita, eudialita, lomonossovita, murmanita, vil·liaumita, catapleiïta, calcita, fluorita, analcima i pectolita.[3]

Varietats[modifica]

Es coneix una varietat, la barilamprofil·lita, una varietat rica en bari, amb fórmula Na₂(Sr,Ba)TiSi₂O₈, trobada en diferents zones de Rússia.[4] També es coneixen dos politips: la lamprofil·lita-2M i la lamprofil·lita-2O.

Grup de la lamprofil·lita[modifica]

El grup de la lamprofil·lita és un grup de diverses espècies minerals.[2] Aquest grup forma part des del 2016 del supergrup de la seidozerita, juntament amb el grup de la rinkita, el grup de la bafertisita i el grup de la murmanita.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lamprofil·lita
  1. «Lamprophyllite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 setembre 2014].
  2. 2,0 2,1 «Lamprophyllite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 setembre 2014].
  3. «Lamprophyllite» (en anglès). Handbook of mineralogy. [Consulta: 15 setembre 2014].
  4. «Barium-Lamprophyllite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 setembre 2014].
  5. «Seidozerite Supergroup» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 desembre 2016].
  • Zaitsev V.A., Krigman L.D., Kogarko L.N. Pseudobinare phase diagram lamprophyllite – nepheline // EMPG-X Symposyum Abstracts. Lithos. 2004. 73 N. 1-2. s. 122.
  • Zaitsev V.A., Kogarko L.N., Senin V.G. Phase Equilibria in the System Lamprophyllite–Nepheline. ISSN 0016-7029, Geochemistry International, 2013, Vol. 51, No. 11, pp. 889–895.
  • Zaitsev V.A., Kogarko L.N. Compositions of Minerals of the Lamprophyllite Group from Alkaline Massifs Worldwide // Geochemistry International 2002. Vol. 40, No. 4, pp. 313-322.
  • Zaitsev V.A. Numerical Dependence of the Unit-Cell Parameters of Minerals of the Lamprophyllite Group on the Cationic Composition in the Interlayer Position // Crystallography Reports, 2005, Vol. 50, No. 3