Mas Casanovas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hotel Casanovas
Imatge
Dades
TipusEdifici escolar Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaHorta-Guinardó (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 25′ N, 2° 10′ E / 41.41°N,2.17°E / 41.41; 2.17
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC30253 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupantEscola Mas Casanovas Modifica el valor a Wikidata

El Mas Casanovas era una masia del Guinardó, a tocar de la part alta de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, actualment desapareguda. La seva propietària era Montserrat de Casanovas i Fernández de Landa, que estava casada amb Pere Fargas i Sagristà. Aquests primers cognoms del matrimoni han donat nom a llocs i carrers de diversos llocs del Guinardó i de la Font d'en Fargues.

Història[modifica]

Terrenys de l'actual carrer Cartagena, davant l'Hospital de Sant Pau, amb l'Hotel Casanovas al fons

Justament en aquest indret es va inaugurar el primer camp de futbol del Barça, concretament el 18 de novembre de 1900, al costat mateix de l'Hotel Casanovas. Va durar només un any quan es va traslladar al passeig Maragall. L'Hotel Casanovas, de categoria de luxe i amb 32 habitacions, era un lloc per fer salut encara que també tenia altres pràctiques. Els jugadors del Barça l'utilitzaven com a vestuari. El 1934 va reconvertir-se en escola amb el nom de Pablo Iglesias i també durant un cert temps en caserna de la Guardia Civil. Novament al franquisme va ser escola amb el nom de Bisbe Irurita per canviar a la transició com Escola Mas Casanovas.[1][2]

Tocant al carrer de Cartagena s'hi va trobar un poblat neolític excavat per Josep Colomines l'any 1931. Van trobar-se unes cavitats circulars de dos metres que segurament eren la base de les cabanes. Molt a prop també va descobrir-se un cementiri paleocristià, excavat l'any 1983 i també el 1998. Després de la Guerra Civil espanyola van instal·lar-se una zona de barraques que van durar fins al 1974.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mas Casanovas

Bibliografia[modifica]