Vés al contingut

Muralles de la Selva del Camp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Muralles de la Selva del Camp
Imatge
Dades
TipusMuralla urbana Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud239 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Selva del Camp (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 13′ N, 1° 08′ E / 41.22°N,1.14°E / 41.22; 1.14
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1552-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006728 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1752 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC9546 Modifica el valor a Wikidata

Les Muralles de la Selva del Camp són un monument protegit com a bé cultural d'interès nacional del municipi de la Selva del Camp (Baix Camp).

Descripció[modifica]

La vila era totalment voltada de muralles, amb les corresponents torres de defensa, quadrades, amb merlets i part dels murs aprofitats per cases, obra baix medieval, de les quals en resten dues, una d'elles anomenada Torre de Casa Baró. Hi havia tres portals principals: el Sobirà, o Portal d'Amunt; el Jussà, o Portal d'Avall en sentit septentrió-migdia;i el de l’Arquebisbe, enfront al Castell. En època posterior se n'obriren altres(el de Sant Antoni, el Nou o de Mates, etc.) La línia de muralles pot resseguir-se pels Ravals de Sant Pere i de Sant Rafael, i pel passeig de Josep Cristià. Obra de paredat en verd, amb les torres reforçades amb carreus en els angles. Es conserven encara considerables vestigis a la banda de ponent-migdia, i altres més desfigurats a llevant, almenys en un total de set, i dos o més portals.

Història[modifica]

La vila i el terme de la Selva pertanyien al domini senyorial de l'arquebisbe i de l'Església de Tarragona. El Paborde era el representant de l'arquebisbe, amb autoritat pròpia i amb jurisdicció civil i criminal sobre els vassalls. La carta de repoblació de la vila de la Selva data del 1165. El 1307 hom feia referència al mur i a la vall i a la muralla vella ("Cum muro veteri") de la Selva. El paborde Guillem Sescomes, pels volts de 1374 va impel·lir els seus vassalls a restaurar les muralles de la vila, i també a reforçar totes les defenses existents. En els inicis del segle xv la població de la Selva del Camp es trobava en disposició de fer front a un setge o un assalt. Les muralles van ser reformades a l'època de la guerra dels Segadors, i també amb posterioritat. Les referències documentals de les muralles, valls, fosos, torres i portals són molt abundants surant el segle xiii i la primera meitat del XIV. Fins al sele XIX la vila conservà l'aspecte de plaça forta.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Muralles de la Selva del Camp
  • «Muralles de la Selva del Camp». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]