Vés al contingut

Museu de la romanització

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Museu de la romanització
Imatge
Dades
TipusMuseu arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalahorra (La Rioja) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 18′ 08″ N, 1° 57′ 38″ O / 42.302157°N,1.960684°O / 42.302157; -1.960684
Lloc webmuseodelarioja.es… Modifica el valor a Wikidata

El Museu de la romanització (en castellà, Museo de la romanización) es un museu d'història i arqueologia que es troba a Calahorra, La Rioja. Es una secció del Museu de la Rioja.[1]

Història[modifica]

Els seus antecedents es troben en Museu Municipal de Calahorra, que l'any 1984 es va instal·lar en l'edifici actual, després d'haver estat adquirit per la Comunitat Autònoma de La Rioja i cedit a l'Ajuntament de la Ciutat. L'any 2009 el museu municipal esdevingué secció del Museu de la Rioja i passà a denominar-se museu de la romanització. Aleshores, els seus fons es van ampliar amb objectes procedents d'intervencions arqueològiques dutes a terme a tota la comunitat autònoma.[2]

Edifici[modifica]

El Museu té la seva seu al nucli antic de Calahorra, a l'anomenada "Casa del milionari", perquè va ser la casa que es va fer construir l'Industrial xocolater Angel Oliván (1878-1949) amb els diners d'un tercer premi de la loteria que li va tocar l'any 1932. Es diu que l'ascensor va ser el primer que es va instal·lar a La Rioja. Angel Oliván destaca com a mecenes de diverses obres a la ciutat de Calahorra, per exemple unes escoles que porten el seu nom.[3]

La casa ha estat remodelada per acollir el museu, però conserva els elements més significatius de l'interior.

Contingut[modifica]

El museu explica el procés de romanització de Calahorra i La Rioja en general, basant-se en testimonis aportats per les intervencions arqueològiques dutes a terme a Calahorra (Calagurris) i La Rioja. La seva museografia té una orientació marcadament didàctica.

El discurs s'estructura en cinc àmbits .El primer està dedicat a la cultura celtibèrica. El segon fa referència a la conquesta d'Hispania i els inicis de la romanització. El tercer presenta testimonis de la vida privada en època romana, El quart parla de les activitats econòmiques i productives (Negotium) mentre que el cinquè i últim es centra en l'Otium (religió, culte i jocs).

La peça més destacada és probablement un cap de dona fet de marbre blanc, anomenat la "Dama de Calahorra". Procedeix del jaciment "La clinica" d'aquesta ciutat i data del s. II.[4] També s'hi poden trobar fragments de mosaics i de pintura mural, així com nombroses peces de ceràmica romana entre les quals es poden esmentar les que procedeixen de l'obrador ceràmic de "la Maja" [5] o bé les produccions de Caius Valerius Verdullus, decorades amb escenes eròtiques o circenses[6]

Referències[modifica]

  1. «Museo de La Rioja – Inicio - Museo de La Rioja» (en castellà). [Consulta: 31 desembre 2022].
  2. «Museo de la Romanización en Calahorra (La Rioja): historia de la Institución» (en castellà). [Consulta: 31 desembre 2022].
  3. Pascual, Rosa Aurora Luezas «Ángel Oliván: el millonario de Calahorra». Belezos: Revista de cultura popular y tradiciones de La Rioja, 41, 2019, pàg. 16–21. ISSN: 1886-4333.
  4. Pascual, Rosa Aurora Luezas «La "Dama" de Calahorra setenta y cinco años después». Kalakorikos: Revista para el estudio, defensa, protección y divulgación del patrimonio histórico, artístico y cultural de Calahorra y su entorno, 15, 2010, pàg. 11–36. ISSN: 1137-0572.
  5. Tovar, Luis Carlos Juan «El alfar romano de La Maja. Pradejón-Calahorra» (en castellà). Kalakorikos, 1997, pàg. 9-21.
  6. Martínez, José Luis Cinca «LUDI CIRCENSES EN CALAGURRIS A TRAVES DE LAS CERAMICAS DE GAYO VALERIO VERDULO» (en castellà). Tarraco Biennal, 01-01-2016.

Enllaços externs[modifica]