Vés al contingut

Onirisme (literatura)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'onirisme és una escola literària surrealista romanesa que esdevingué popular durant la dècada de 1960, en l'inici de les revoltes populars a l'Europa de l'Est. Una de les tècniques que emprava era l'escriptura automàtica.

Onirisme[modifica]

L'escola onirista es formà a Bucarest el 1964 al voltant d'un nucli compost per Dumitru Țepeneag i Leonid Dimov (escriptors que eren membres del cercle literari Luceafărul – anomenat així per la revista literària Luceafărul, aleshores editada per Eugen Barbu). Allà, Ţepeneag, Barbu i Dimov van conèixer Virgil Mazilescu, Vintilă Ivănceanu i Iulian Neacşu.

Després que Eugen Barbu va ser reemplaçat com a dirigent del cercle per l'ex-escriptor d'avantguarda Miron Radu Paraschivescu, Paraschivescu va publicar un suplement de poesia i prosa a la revista Ramuri anomenat Povestea vorbei. El seu objectiu era fer una revista d'avantguarda unint nous i vells poetes i escriptors onírics. El 1966 Vintilă Ivănceanu, Dumitru Ţepeneag, Leonid Dimov i Virgil Mazilescu publicaren a Povestea vorbei, abans que la revista fos sumàriament prohibida pel govern estalinista. A partir del 1968, el centre del moviment oniric es desplaçà cap a Luceafărul, on (a més dels poetes i escriptors abans esmentats), hi publicaren Emil Brumaru, Florin Gabrea, Sorin Titel, Daniel Turcea i altres.

Tot i estar arrelat en la literatura onírica mundial (especialment el romanticisme alemany – considerat per alguns crítics com a orrent relacionat amb surrealism – i amb la nova ficció francesa), el grup fou ràpidament prohibit per la censura romanesa i Ţepeneag va ser forçat a exilar-se a París.[1]

Molts escrits oniristes foren recentment recopilats en un llibre per Corin Braga, un mantenidor de l'estètica de l'onirisme. L'onirisme s'ha estés al postmodernisme romanès en les obres de Mircea Cărtărescu.[2]

Referències[modifica]

  1. Tsepeneag, Dumitru. "Onirism" (translated by William Pedersen). The Review of Contemporary Fiction 28.3 (2008):112+.
  2. Pujol, Àngela «MIRCEA CĂRTĂRESCU: “UN ESCRIPTOR CONSTRUEIX SOMNIS”». Llavor cultural. Lletres i vida sana, 30-12-2016.

Bibliografia[modifica]

  • Dimov, Leonid & Ţepeneag, Dumitru (1997). Momentul oniric. Bucharest: Cartea Românească
  • Bârna, Nicolae (1998). Ţepeneag. Introducere într-o lume de hârtie. Bucharest: Albatros
  • Buciu, Marian Victor (1998). Ţepeneag între onirism, textualism, postmodernism. Craiova: Aius
  • Pavel, Laura (2007). Dumitru Ţepeneag şi canonul literaturii alternative. Cluj: Casa Cǎrţii de Ştiinţǎ
  • Dimov, Leonid & Ţepeneag, Dumitru (2007). Onirismul estetic. Bucharest: Curtea Veche