Paneshy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el virrei de la dinastia XX. Si cerqueu el noble d'Amarna de la dinastia XVIII, vegeu «Panehesy (noble)».
Infotaula de personaPaneshy

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XI aC Modifica el valor a Wikidata
Rei de Cuix
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntic Egipte Modifica el valor a Wikidata

Paneshy (Panehesy, Panehasy i altres transcripcions) fou un virrei de Cuix (Núbia)[1] a l'antic Egipte, al final de la dinastia XX.

Al començament del regnat de Ramsès XI, el faraó el va utilitzar per expulsar el Summe Sacerdot d'Amon Amenhotep del poder a Tebes; Paneshy amb les seves forces militars va anar a Tebes i va derrotar a Amenhotep, el final del qual no és conegut. Llavors potser va ocupar el seu lloc.

Paneshy fou denunciat aviat per atrocitats contra la població per part de les tropes nubianes i el faraó li va ordenar sortir de Tebes cap al sud; Herihor fou nomenat al seu lloc i durant uns mesos es va produir una guerra civil, i finalment el virrei fou expulsat cap al sud a l'any 19è del regnat de Ramsès XI. Després fou atacat altre cop per Piankh, el successor de Herihor, i va perdre la part de l'Alt Egipte que dominava però va conservar Núbia.[2]

Va morir a edat avançada i fou enterrat a Aniba; és considerat el fundador de la Núbia independent.

Bibliografia[modifica]

  • Morris Bierbrier Panehsi. Dins de: Wolfgang Helck, Wolfhart Westendorf (Hrsg.) Lexikon der Ägyptologie. Vol. 4: Meggido – Pyramiden. Otto Harrassowitz Verlag, Wiesbaden 1982, ISBN 3-447-02262-0, Spalte 661–662. (alemany)
  • Rice, Michael Who's Who in Ancient Egypt. Routledge, 1999. p.145. (anglès)
  • Lázlo Török, The Kingdom of Kush: Handbook of the Napatan-Meriotic Civilization, pàg. 105ff. (anglès)
  • Kees, Hermann Die Hohenpriester des Amun von Karnak von Herihor bis zum Ende der Äthiopenzeit (1964). Leiden: E. J. Brill (alemany)

Referències[modifica]

  1. Who's Who in Ancient Egypt
  2. Török, The Kingdom of Kush

Vegeu també[modifica]