Portal de Sant Miquel (Cardona)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Portal de Sant Miquel
Imatge
Muralla del Portal de Sant Miguel (esquerra)
i antiga Farinera Concepció (dreta)
Dades
TipusPorta de ciutat Modifica el valor a Wikidata
Part deMuralla de Cardona Modifica el valor a Wikidata
Construcció1370-1390[1]
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica militar
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCardona (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTuró a l'oest de la població
Map
 41° 54′ 49″ N, 1° 40′ 37″ E / 41.91349°N,1.67708°E / 41.91349; 1.67708

El Portal de Sant Miquel o Portal de Capdevila és un dels portals d'accés que hi havia a la muralla que envoltava la vila de Cardona.

Dels quatre construïts (Portal de Graells o Portal de Santa Maria, Portal de Barcelona o Portal de Nostra Senyora de la Pietat, Portal de Sant Miquel o Portal de Capdevila i Portal de Fluges o Portal d'en Fortesa o de Sant Roc) el Portal de Graells és l'únic portal d'accés a Cardona que encara resta dempeus.[2] Alhora també existien quatre portals de menors dimensions (portalets o portelles) per permetre la comunicació amb indrets propers de la vila. Aquests portals menors foren el Portal de Fontcalda, el Portalet de la Pomalla, el Portalet del Vall i el Portalet de la Fira.[3]

Història[modifica]

El vescomte de Cardona Ramon Folc VI va començar una àmplia reforma a les muralles del castell i de la vila, construint-se cap a la segona meitat del segle xiv i concloent-se de forma definitiva l'any 1420.[3] Un cop closa la vila els accessos es feien a través de quatre portals majors situats segons els punts cardinals.

Situat a l'oest, al capdamunt del carrer homònim (carrer de Sant Miquel) donava entrada als camins rals que arribaven des de Calaf, Torà i Cervera.[3]

El portal de Sant Miquel comptava a la seva esquerra amb una torre lateral de planta quadrangular que flanquejava la portalada. La torre i el portal eren fets amb carreus regulars i units amb morter de calç. La primera referència escrita que tenim d'aquesta portalada és del 1391.[3] La seva advocació es deu a la imatge de l'arcàngel que era venerada a la capella bastida a manera de galeria, darrere del portal.[3]

El portal de Sant Miquel es va enderrocar l'estiu de 1936, tot i que el seu procés de degradació havia començat dues dècades abans amb l'obertura de la farinera industrial La Concepció (1911-1919).[3] Actualment només queda dempeus la torre adjacent al portal. A l'extremitat dreta de la muralla encara es reconeix l'inici de l'arc de la porta.

Referències[modifica]

  1. Ainhoa Pancorbo Picó, Proposta de seguiment arqueològic de les obres d'estintolament del tram de la muralla del portal de Sant Miquel (Bages, Barcelona), Cardona, Ajuntament de Cardona, març de 2009, pàgina 3, - Amb fotos de l'estat de l'edifici abans de la seva restauració.
  2. Portal de turisme de la gencat[Enllaç no actiu]
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Andreu Galera, Ajuntament de Cardona, Cardona Medieval. Itinerari per la vila i la seva història.