Princes Street Gardens

Infotaula de geografia físicaPrinces Street Gardens
Imatge
TipusParc Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCiutat d'Edimburg (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióEdimburg Modifica el valor a Wikidata
Map
 55° 57′ 00″ N, 3° 12′ 11″ O / 55.95005°N,3.202994°O / 55.95005; -3.202994

Els Princes Street Gardens són un parc públic que es troba al centre d'Edimburg (Escòcia) i als peus del Castell d'Edimburg.

Història[modifica]

Els jardins van ser creats a la dècada de 1820, després de la fundació de la New Town d'Edimburg i el drenatge de l'antic jaç del Nor Loch, un llac situat al centre de l'actual Edimburg que es trobava altament contaminat després d'anys d'abocaments d'aigües residuals procedents de l'Old Town.[1]

Els jardins es distribueixen al llarg de la part sud de Princes Street (Carrer dels Prínceps) i queden partits per The Mound, un pujol artificial construït per connectar la part nova i la vella de la ciutat d'Edimburg. El parc est ocupa des de The Mound fins a Waverley Bridge, sumant un total de 34.000 m² (8'5 acres). Els West Princes Street Gardens són encara més grans, tenint uns 120.000 m² (29 acres), i s'estenen fins a les esglésies de St. John's i St. Cuthbert's, properes a Lothian Street.

Els Princes Street Gardens desenvolupen un paper principal en la vida de la ciutat, servint de punt de reunió i esbarjo per als seus habitants. Així mateix, solen albergar concerts de música que se celebren de forma regular a tocar de la Ross Fountain, així com altres actes de les celebracions del Hogmanay.[2]

Monuments[modifica]

Ross Fountain i Castell d'Edinburgh.

Els jardins estan decorats amb moltes estàtues i monuments, especialment a la franja que limita amb el sud de Princes Street. El més destacat d'ells és el que es coneix com a Scott Monument, construït en 1844 en honor de l'escriptor Walter Scott. A la zona est dels jardins també hi ha estàtues dedicades a David Livingstone, a l'editor Adam Black i al professor John Wilson. A la zona oest hi ha estàtues en honor d'Allan Ramsay, Thomas Guthrie i James Young Simpson i altres monuments, com la Ross Fountain i el quiosc de música (Bandstand), el Memorial escocès de la Guerra Americana i un rellotge floral.

Winter Wonderland[modifica]

Cada any, en dates properes al nadal, els Princes Street Gardens es transformen en Winter Wonderland. Llavors el parc es transforma, s'hi col·loquen atraccions de fira i s'hi celebra un mercat nadalenc en el qual es venen productes i comestibles de tot el món. Les atraccions més conegudes són la pista de gel i la sínia de 33 metres, també coneguda com The Edinburgh Eye. Durant aquesta època també es representen obres teatrals típiques.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Princes Street Gardens
  1. E F Catford, Edinburgh, The story of a city, Hutchinson 1975, p.209, ISBN 0 09 123850 1
  2. «Edinburgh Park and Garden Strategy p.20» (PDF). Arxivat de l'original el 2015-04-02. [Consulta: 13 març 2015].

Enllaços externs[modifica]