Sant Amanç de la Ribera

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Amanç de la Ribera
Imatge
Frontis occidental de l'església
Dades
TipusErmita
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aAmanç de Rodés Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
MaterialPedra
Altitud252,5 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontoriol (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 34′ 29″ N, 2° 42′ 02″ E / 42.57475°N,2.70058°E / 42.57475; 2.70058
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà

Sant Amanç de la Ribera és una església romànica del poble de Montoriol, a la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord.

Està situada[1] a l'extrem de ponent del terme de Montoriol, ran del límit amb Queixàs i amb Calmella. És a la dreta de la Ribera de Sant Amanç, a uns 900 metres a l'oest del nucli dels Hostalets, del terme de Montoriol.

Història[modifica]

La primera referència de l'església se situa l'any 1235, quan un clergue d'Elna, Ramon de Llauró, fa unes deixes a tot un seguit d'esglésies. Fins al 1339 no hi ha cap altre esment; en aquell moment comença a aparèixer, al costat de l'advocació de Sant Amanç l'apel·latiu de la Ribera, de vegades de la Riba.

La vigília de Sant Joan s'hi fa un aplec molt concorregut, en què es cull a mitjanit l'herba de Sant Joan.

L'edifici[modifica]

És una església d'una sola nau coberta amb volta de canó semicircular, capçada a llevant per un absis semicircular que comunica amb la nau a través d'un arc triomfal de punt rodó. Una finestra d'una sola esqueixada es troba al centre de l'absis, mentre que a la façana de migdia, prop de l'absis, es troba una finestra de doble esqueixada.

L'arrebossat oculta l'aparell, que en alguns llocs es veu que és format per filades de còdols; això fa l'església anterior al segle xiii, però no es pot afinar més, de moment.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Montoriol». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Ros 139. Sant Amanç de la Riba». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere; Badia i Homs, Joan. «Montoriol: Sant Amanç». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]