Usuari:Mcapdevila/Pas (humans)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Éssers humans corrent en una competició. Cal remarcar la "fase suspesa" en la qual cap dels dos peus toca a terra.

El pas dels humans és la manera com es porta a terme el desplaçament utilitzant els membres del cos humà. Els diferents passos es caracteritzen per les diferències en els patrons de moviment dels membres, velocitat adquirida, forces, cicles d'energia potencial i cinètica, i canvis en el contacte amb la superfície (sòl, terra, etc.).

Suport del peu[modifica]

Una variable important dels diferents passos és la seqüència de suport del peu - com el peu pren contacte amb el terreny, específicament que part del peu pren contacte primer amb el terra.

  • Suport del front del peu - dits-taló: es recolza primer la part davantera del peu
  • Suport del centre de la planta del peu - el taló i la part anterior del peu es recolzen simultàniament
  • Suport del taló de la planta del peu - taló-dits: primer es dóna suport al taló del peu, després ja prenent contacte la resta del peu fins als dits

En la cursa de velocitat, el pas és típicament de suport del front del peu, però el taló no pren contacte amb el terra.

Alguns investigadors classifiquen els suports del peu identificant el centre inicial de pressió, és a dir principalment aplicable a la carrera calçant sabates.[1] En aquesta classificació:

  • Un suport posterior (suport del taló) és al centre inicial de pressió situat en el terç posterior del calçat (0-33% de la longitud de la sabata);
  • Un suport central posseeix el centre de pressió en el terç central (34-67% de la longitud de la sabata);
  • Un suport anterior té el centre de pressió en el terç davanter (68-100% de la longitud de la sabata).

La seqüència de suport del peu, té algun grau de variabilitat entre passos i d'un individu a un altre. Canvia en forma significativa i notable entre caminar i córrer, i segons si s'utilitzen sabates o s'està descalç.

En general la caminada amb calçat presenta una seqüència de suport del taló o zona mitjana del peu, mentre que la cursa descalç es caracteritza per una seqüència de suport de la zona mitjana o anterior. La cursa descalç molt poques vegades es realitza amb una seqüència de suport del taló, ja que l'impacte és dolorós, el taló del peu humà no té un coixinet capaç d'absorbir la força d'impacte.[2][3]

Per contra, el 75% dels corredors que utilitzen sabatilles de carrera modernes presenten un suport amb el taló;[4][5] ja que les sabatilles de carrera tenen sola encoixinada, base rígida i suport de l'arc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Running Before the Modern Running Shoe
  2. Ker et al., 1995
  3. Chi and Schmitt, 2005, J Biomech. 2005 juliol; 38 (7) :1387-95. Epub 2004 30 nov., Mechanical energy and effective foot mass during impact loading of walking and running.] , Department of Biology, Duke University
  4. Foot Strike Patterns of Runners At the 15-Km Point: The Journal of Strength & Conditioning Research (Hasegawa et al., 2007).
  5. Modern Running Shoes & Heel striking, Daniel Lieberman, Harvard University

Bibliografia[modifica]