Vés al contingut

Alcalde pedani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Alcalde pedani és el nom que rep el representant de l'òrgan unipersonal executiu que se situa al capdavant del govern local d'una pedania o sindicatura (Entitat Local d'Àmbit Territorial Inferior al Municipal), sent aquestes entitats submunicipals. L'alcalde pedani seria l'alcalde d'un nucli de població, generalment rural i de petita grandària (caserius, parròquies, llogarets, barris, concejos, pedanies, anteiglesia, llocs annexos i altres anàlegs), situat dins d'un terme municipal regit per una altra localitat major, el govern de la qual i administració estan regits sota un règim de Concejo abierto.

Pot ser candidat per a Alcalde Pedani qualsevol elector resident en el municipi amb dret de sufragi passiu. L'Alcalde Pedani és comunament escollit pels electors del municipi mitjançant sistema majoritari.

Normativa[modifica]

  • Reial decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de Règim Local.[1]
  • Entrada en vigor: 13/05/1986

Articles[modifica]

  • Art. 39.
L'Alcalde pedani, òrgan unipersonal executiu de l'Entitat local, presideix la Junta Veïnal i és escollit conforme a la Llei Electoral.
  • Art. 40.
L'Alcalde pedani tindrà les atribucions que la Llei assenyali a l'Alcalde, circumscrites a l'administració de la seva Entitat, i en particular les següents:
a) Convocar i presidir les sessions de la Junta o Assemblea veïnal, dirigir les seves deliberacions i decidir els empats amb vot de qualitat.
b) Executar i fer complir els acords de la Junta o Assemblea veïnal.
c) Aplicar el Pressupost de l'Entitat, ordenant pagaments amb càrrec al mateix, i retre comptes de la seva gestió.
d) Vigilar la conservació de camins rurals, fonts públiques i muntanyes, així com els serveis de policia urbana i de subsistències.
i) Totes les altres facultats d'administració de l'Entitat no reservades expressament a la Junta o Assemblea veïnal.
  • Art 41.
1. La Junta o Assemblea veïnal tindrà les següents atribucions:
a) L'aprovació de Pressupostos i Ordenances d'exaccions, la censura de comptes i el reconeixement de crèdits, sempre que no existeixi dotació pressupostària.
b) L'administració i conservació de béns i drets propis de l'Entitat i la regulació de l'aprofitament de béns comunals.
c) L'exercici d'accions judicials i administratives.
d) En general, quantes atribucions s'assignen per la Llei a l'Ajuntament Ple pel que fa a l'administració del Municipi, en l'àmbit de l'Entitat.
2. Els acords de la Junta o Assemblea veïnal sobre disposicions de béns i operacions de crèdit i expropiació forçosa hauran de ser ratificats per l'Ajuntament respectiu.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]