Collaret de variscita de la Bòbila Padró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaCollaret de variscita de la Bòbila Padró

Collaret de variscita del Jaciment arqueològic de la Bòbila Padró - Can Tiana Modifica el valor a Wikidata
Tipuscollaret Modifica el valor a Wikidata
Materialvariscita Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu d'Història de Sabadell (Sabadell) Modifica el valor a Wikidata

El Collaret de variscita és una peça de joieria del neolític mitjà trobada al jaciment arqueològic de la Bòbila Padró a Ripollet, (Vallès Occidental), exposat al Museu d'Història de Sabadell.

Descripció[modifica]

El collaret conté 252 denes de variscita.

Durant el neolític van ser àmpliament utilitzats a tot l'occident europeu minerals de color verd per a la fabricació de peces d'ornament corporal, principalment variscita i, en menor mesura, turquesa, esteatita o malaquita. Sens dubte el color verd tenia un valor ornamental, però hom li atribueix sobretot valors socials i simbòlics. A les mines de Gavà hi ha l'únic lloc d'explotació de variscita de la prehistòria (amb el període més actiu fa 6000 i 5000 anys) conegut d'arreu d'Europa: va ser el centre de producció de joies de variscita que van difondre's per tot el territori de l'actual Catalunya, Andorra, seguint l'eix de l'Ebre cap a l'oest i probablement cap al nord fins a la Provença i la zona de Tolosa. A Catalunya, les fonts d'aflorament d'aquestes matèries primeres es troben a desenes de quilòmetres dels llocs on s'han localitzat, fet que n'indica una clara circulació regional.[1]

Referències[modifica]

  1. Borrell, M; Bosch, J; Reyes, T; Ribé, G. Xarxes. Els primers intercanvis fa 6.000 anys. Catàleg de l'exposició. Gavà: Museu de Gavà, Museu d'Història de Sabadell, Diputació de Barcelona, 2009, p. 22. ISBN Dipòsit Digital: B-20159-2009.