Elytropus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuElytropus Modifica el valor a Wikidata

Elytropus chilensis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaApocynaceae
SubfamíliaApocynoideae
GènereElytropus Modifica el valor a Wikidata
Müll.Arg., 1860

Elytropus és un gènere monotípic de fanerògames de la família de les Apocynaceae. Conté una única espècie: Elytropus chilensis Müll.Arg..[1] És originària de Sud-amèrica, on es distribueix pel centre i sud de Xile i a l'Argentina (Río Negro).[2][3]

Distribució i hàbitat[modifica]

És una espècie que creix des de San Fernando a Chiloé a Xile, també a l'Argentina. Habita llocs ombrívols formant part del sotabosc. Es troba en àrees amb constants precipitacions on els períodes secs curts són possibles, però no duren més d'un mes. Prefereix l'ombra en els vessants pronunciats d'exposició sud, en trencades profundes. O bé la protecció per una capa densa de vegetació, sota grans arbres, amb una filtració del 40 - 80%. En una altitud a la Serralada de la costa de 500 - 2000 metres.

Descripció[modifica]

És una planta enfiladissa robusta, de tiges llenyoses, ferrugíneo-pubescents quan són joves. Les fulles són oposades coriàcies, de vora sencera, de forma ovoide a el·líptica amb l'àpex agut o acuminat. Làmines de 3,8-10 x 1,5-5cm de color verd fosc en el feix (anatomia vegetal), més pàl·lides i pubescents al revers, pecíols de 0,5-1,5 cm. Flors hermafrodites, d'1-2 cm de diàmetre, de color blanc-crema amb el centre fúcsia, axil·lars, solitàries o en grups de 2-4 flors. Calze de 5 sèpals, corol·la semicampanulada composta per 5 pètals lliures. Tenen 5 estams i 1 estil. El fruit és un fol·licle de 15-20 cm de llarg, pubescents. Les llavors de 0,8-1,2 cm.

Propietats[modifica]

Potencial com a espècie ornamental. És una planta verinosa. En medicina popular s'utilitza com a abortiu.

Taxonomia[modifica]

Elytropus chilensis va ser descrita per (A.DC.) Müll.Arg. i publicat a Botanische Zeitung (Berlin) 18: 21. 1860.[4]

Sinònims

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Espècies a The International Plant Names Index
  2. 2,0 2,1 «Elytropus chilensis». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 10 setembre 2009].
  3. Elytropus a PlantList
  4. «Elytropus». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 21 octubre 2013].

Bibliografia[modifica]

  • Ezcurra, C. 1999. Apocynaceae. En M. Correa [ed.], Flora Patagónica Parte IV, Dicotyledones Gamopétalas (Ericaceae a Calyceraceae), pp 56-57. Colección Científica del INTA, Buenos Aires.
  • Hoffmann, A. 1982. Flora silvestre de Chile, Zona Araucana. Edición 4. Fundación Claudio Gay, Santiago. 258p.
  • Muñoz, M. 1980. Flora del Parque Nacional Puyehue. Editorial Universitaria, Santiago, Chile. 557p.
  • Riedemann, P. y G. Aldunate. 2003. Flora Nativa de Valor Ornamental; Identificación y Propagación. Chile, Zona Sur. Editorial Andrés Bello, Chile. 516p.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Elytropus