Vés al contingut

Garnierita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGarnierita
Espècie no aprovada per l'IMA

Garnierita de la mina dels Camps des sapins, Nova Caledònia
Classificació
Categoriafil·losilicats
Propietats
Colorblau-verd
Més informació
Referències[1]

La garnierita és el nom genèric que designa una de les principals menes de níquel, que es forma com a resultat de la meteorització de roques ultramàfiques (peridotites). Rep el seu nom de l'enginyer francès Jules Garnier, qui la va descobrir l'any 1864 a Nova Caledònia.[2]

Característiques[modifica]

El nom "garnierita" defineix el conjunt de fil·losilicats de níquel i magnesi de color verd, de mida de gra fina i baixa cristal·linitat, que inclou minerals del grup de la serpentina, talc, sepiolita, esmectita o clorita. D'aquests fil·losilicats, els més comuns a la natura són els que formen les sèries lizardita-népouita, també anomenats "tipus serpentina" o "tipus 7 Å", i kerolita-pimelita, altrament "tipus talc" o "tipus 10 Å"; i tot sovint es presenten en forma de barreges.

Per tant, la garnierita no és una espècie mineral reconeguda per la Comissió de nous minerals, nomenclatura i classificació (CNMNC) de l'Associació Mineralògica Internacional (IMA).

Formació[modifica]

Les garnierites es troben en rebliments de vetes a la part baixa del perfil d'alguns dipòsits laterítics de níquel. Aquests dipòsits es formen per la interacció de l'aigua meteòrica amb roques ultramàfiques (principalment dunites, harzburgites o lherzolites) parcialment o totalment serpentinitzades, que constitueixen cinturons ofiolítics en zones amb clima tropical. En aquestes condicions de temperatura i precipitacions, els minerals primaris ferromagnesians de les peridotites (olivina, piroxens i serpentina) s'alteren, de manera que els elements més mòbils (com el silici i el magnesi) són rentats del perfil laterític, i els elements més immòbils (com el ferro o l'alumini) són retinguts i concentrats en l'horitzó limonític.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Garnierita
  1. «Garnierite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 27 juliol 2014].
  2. Garnier, Jules «Essai sûr la géologie et les ressources minérales de la Nouvelle-Calédonie». Annales des Mines, 6ème série, tome XII, 1867, pàg. 92.