Gegants de Montblanc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGegants de Montblanc
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimMontblanc Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata

Facebook: gegantsinanosdemontblanc Modifica el valor a Wikidata

Els gegants de Montblanc van ser construïts a Barcelona l'any 1864 per un import de 300 duros i són considerats uns dels gegants més antics del Principat. Montblanc, vila de la Conca de Barberà, és una vila amb gran tradició gegantera i l'any 2006 va ser proclamada Ciutat Gegantera de Catalunya. La vila compta amb una parella de gegants, datats de l'any 1864,[1] i una colla de capgrossos anomenats popularment nanos, datats de finals del segle xix o principis del segle xx, ja que se'n desconeix la data exacta de construcció.

Descripció[modifica]

Els gegants de Montblanc no tenen noms propis i la població els coneix com el Gegant i la Geganta. El Gegant, dissenyat per adoptar un aire senyorial i d'autoritat propi del senyor de la vila, subjecta la carta de població atorgada pel comte-rei Alfons I el 1163. En canvi, la Geganta, molt elegant i noble, porta un ram de flors a la mà dreta i un fi mocador de seda a la mà esquerra.[2]

El ball[modifica]

Durant els primers anys d'existència, els gegants de Montblanc ballaven giravoltant i fent-se mútues reverències al compàs d'un flaviol. A principis del segle xx, els gegants van començar a ballar al so de la banda municipal que acompanya el consistori, i partir de la dècada de 1920, es va introduir el ball del pasdoble que s'ha mantingut, amb petites variacions, fins a l'actualitat. Entre els pasdobles ballats pels gegants de Montblanc cal destacar l'Amparito Roca, un pasdoble compost el 1925 pel músic i compositor barceloní, instal·lat a València, Jaume Teixidor (1884-1957). Els gegants de la vila ducal ballen al compàs d'aquest emblemàtic pasdoble acompanyats pels crits d'Olé! de la gent en els moments àlgids de la peça.[3]

Actualitat[modifica]

Des del 1992 la vila disposa d'una rèplica de la parella centenària de gegants, feta amb fibra de poliester. Amb aquesta reproducció es va aconseguir reduir el pes dels gegants de manera considerable. Així, el Gegant ha passat de 77,5 Kg a 55Kg i la Geganta ha passat de 72.5 Kg a 45Kg.

Els Nanos[modifica]

Festa Major 2012

Els Nanos és el nom com es coneixen els capgrossos de Montblanc. Se'n desconeix la data exacta de la seva construcció, encara que és molt probable que es fessin al cap de poc d'adquirir els gegants, ja que l'any 1911 es trobaven en força mal estat i requerien reformes importants.

Inicialment, els Nanos eren 12 capgrossos, sis homes i sis dones, que formaven sis parelles. Els homes portaven tricorni i perruca i les dones vestien còfies de diferents colors. Botaven i ballaven al voltant del gegants al so del flaviol i eren controlats per un diable que portava un vestit vermell amb banyes i cua.[4]

Els nous Nanos són iguals que els anteriors i es van presentar a la població el dia 6 de setembre de 1981 en el marc de les Festes de la Mare de Déu de la Serra com a quatre parelles. Finalment, l'any 2006, també en el marc de les Festes de la Mare de Déu de la Serra es van presentar dues noves parelles que van completar les sis parelles que hi havia inicialment. La presentació dels nous Nanos es va realitzar enmig d'un espectacle de Comediants.

Normalment dansen conjuntament amb els gegants, al so de la mateixa música, però també tenen balls propis com el Ball de Nanos.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gegants de Montblanc
  1. [..]Uns altres elements de gran estima popular són els gegants i nans, que daten del 1864.[...] a «Gegants de Montblanc». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Gegants de Montblanc Arxivat 2017-07-21 a Wayback Machine. a montblancmedieval.cat
  3. Gegants i nanos de Montblanc a festafesta.net
  4. Els Nanos Arxivat 2016-03-16 a Wayback Machine. al web dels Amics dels Gegants