Lia Rumantscha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLia Rumantscha
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballromanx Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1919
Governança corporativa
Seu

Lloc webliarumantscha.ch Modifica el valor a Wikidata
Facebook: liarumantscha Twitter (X): liarumantscha Instagram: liarumantscha Youtube: UCLd8fo0goxU-3OKQ40viDFw Flickr: liarumantscha Modifica el valor a Wikidata

La Lia Rumantscha (LR) és una organització suïssa que agrupa totes les associacions socio-culturals romanxes; el seu objectiu és promoure i conservar la llengua i la cultura romanx. La seva seu és a Coira, a la Chasa Rumantscha.

Objectius i finalitat[modifica]

La Lia Rumantscha fou fundada a Coira el 1919 com organització de referència per totes les associacions lingüístiques i culturals romanxs per potenciar la llengua després d'onades d'immigrants germanòfons en àrees de predomini romanx.[1] Jurídicament és una associació (segons el codi civil suís), és finançada amb contribucions cantonals i federals i es considera un institut d'utilitat pública i neutral des del punt de vista polític i religiós.

La Lia Rumantscha sosté, promou i coordina les activitats de les associacions regionals romanxs. Té com a missió mantenir i promoure el romanx en tots els àmbits i representa els interessos de la Suïssa romanxa en diversos sectors, tan a l'interior com a l'exterior de l'àrea lingüística.

La Lia Rumantscha ofereix textos i traduccions i constitueix un punt de contacte per organitzar cursos en els cinc dialectes del romanx (puter, vallader, sursilvan, sutsilvan i surmiran) i en la llengua estàndard Rumantsch Grischun.

Associacions afiliades[modifica]

Seu de la Lia Rumantscha a la Chasa Rumantscha
  • Uniun dals Grischs (UdG); fundada en el 1904, cobreix l'àmbit de en Engadina, Val Müstair i Bergün/Bravuogn
  • Uniun Rumantscha Grischun Central (URGC); sorgida el 2006 de la unió de la Uniun Rumantscha de Surmeir i la Renania Sutselva, és activa en la Vall Sursette i a la Sutselva
  • Surselva Romontscha (SR); nascuda el 2006 de la unió de la Romania i la Renania Surselva, és activa a la Surselva
  • Giuventetgna Rumantscha (GiuRu); fundada el 1991, publica la revista juvenil Punts
  • Uniun per la Litteratura Rumantscha (ULR)
  • SRG SSR Svizra Rumantscha (SRG.R)
  • Societad Retorumantscha (SSR); és l'associació lingüística romanxa més antiga
  • Uniun da las Rumantschas e dals Rumantschs en la Bassa (URB); afiliada a la Lia Rumantscha des del 1991, és la referència per la població romanx que viu fora dels territoris romanxs
  • Quarta Lingua (QL); fundada a Zuric el 1972 i afiliada a la Lia Rumantscha del 2003, agrupa els simpatitzants del romanx

Antigues associacions afiliades[modifica]

Sectors d'activitats[modifica]

Activitats generals[modifica]

Amb el sector "Activitats generals" la Lia Rumantscha pretén sensibilitzar la població que viu dins i fora de l'àrea romanx sobre el valor d'aquesta llengua i cultura i animar els romanxs a utilitzar la llengua. S'ocupa de coordinar activitats i programes amb les diverses associacions regionals.

Lingüística aplicada[modifica]

El sector "Lingüística aplicada" promou la llengua escrita i oral; desenvolupa nova terminologia i projectes lingüístics en favor del romanx, ofereix traduccions i lectures, i dona suport lingüístic en els cinc dialectes o en rumantsch grischun. Un exemple és la banca de dades lingüístiques Pledari Grond Online (en rumantsch grischun i en els cinc dialectes).

Formació[modifica]

El sector "Formació" dona suport a tots els nivells de formació, de l'infantil fins a adults. La pedra angular és el bi- i plurilingüisme en l'educació. També promou la integració lingüística i social dels immigrants i sosté els contactes interculturals.

Art i cultura[modifica]

Juntament amb altres temes, la Lia Rumantscha ofereix un programa cultural per totes les zones del romanx. La Lia Rumantscha dona assessorament per l'organització d'activitats culturals i fa d'intermediari per contactes i encàrrecs culturals.

Bibliografia[modifica]

  • Gion Lechmann, ''Rätoromanische Sprachbewegung: die Geschichte der Lia Rumantscha von 1919 bis 1996'', Frauenfeld, 2005

Referències[modifica]

  1. Bishop, Caroline. «18 interesting facts about Switzerland’s fourth language: Romansh» (en anglès). The Local, 19-02-2021. [Consulta: 13 març 2021].

Enllaços externs[modifica]