Vés al contingut

Quotes participatives

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les quotes participatives són instruments financers negociables emesos per les Caixes d'estalvis espanyoles que permeten als inversors obtenir una rendibilitat anual i participar en el repartiment dels beneficis de l'entitat. Es poden comprar i vendre en borsa de valors.

El Banc d'Espanya les defineix com “actius financers o valors negociables que poden emetre les caixes d'estalvis”.

Donat que les caixes d'estalvis no són societats anònimes compostes per accions, sinó instituciones no lucratives de caràcter benèfico-social, cap particular en pot tenir la propietat, ja que estan sotmeses a un sistema de control on intervenen els impositors, els empleats i les institucions públiques locals. Això no obstant, l'emissió de quotes de quotes participatives permet a aquestes entitats reforçar els seus balanços de comptabilitat i captar capital.

Legislació[modifica]

Les quotes participatives van ser introduïdes l'any 2004 pel Reial decret 302/2004.

La Caja Mediterráneo, CAM, va ser la primera a emetre-les.[1]

A diferència de les accions financeres, les quotes no atorguen drets polítics, només drets econòmics (cobrar-ne la retribució derivada).

Rendibilitat[modifica]

Com a instruments de renda variable la seva rendibilitat depèn de la seva evolució econòmica i de la seva política de repartiment de l'excedent de lliure disposició de l'entitat emissora.

Referències[modifica]