Vés al contingut

Sant Pere de Vallferosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Pere de Vallferosa
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XVII
Característiques
Estat d'úsruïnòs
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Altitud553 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVallferosa (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
Camí a la Torre i Sant Pere de Vallferosa
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC26356 Modifica el valor a Wikidata

Sant Pere de Vallferosa és una església prop del nucli de Vallferosa al municipi de Torà, a la comarca del Solsonès. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català.

Situació[modifica]

L'església es troba al costat de la Torre de Vallferosa, al marge dret i a uns 50 metres per sobre del Barranc dels Quadros, tributari de la riera de Llanera. Al km. 9 de la carretera LV-3005a (de Torà a Solsona) (41° 51′ 54″ N, 1° 26′ 4″ E / 41.86500°N,1.43444°E / 41.86500; 1.43444) baixa, cap a llevant, la pista que hi mena en 1,3 km. Està barrada al pas de vehicles, pel que cal anar-hi a peu.

Arquitectura[modifica]

Interior

Església de nau única amb capelles laterals de planta rectangular. A l'angle NO de la façana s'aixeca la torre de campanar, que presenta una planta quadangular de dos trams amb les arestes retallades i una balustrada de pedra. En cadascuna de les cares de la torre de campanar s'obra una llarga finestra d'arc de mig punt. La porta d'accés al temple té un entaulament amb un frontó triangular partit. Al centre d'aquest apareix una fornícula on hi havia una imatge de Sant Pere, actualment desapareguda. Damunt de la porta d'ingrés a l'església hi ha una gran rosassa que il·luminava l'interior del temple. La coberta de l'església ha desaparegut, així que només conservem els murs perimetrals i els arcs torals que sustentaven la volta. S'entreveuen altres estances de l'església, com per exemple la sagristia al SE o l'escala amb la que s'accedia al cor al SO. La vegetació, la terra i la runa han cobert pràcticament tota la superfície del paviment, per la qual cosa no és molt recomanable entrar-hi.[1]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Pere de Vallferosa
  1. «Sant Pere de Vallferosa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 setembre 2014].