Discussió:Catalans/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

És curiós que la llengua en què aquest article està més desenvolupat sigui l'ucraïnès.el comentari anterior sense signar és fet per 193.152.143.236 (disc.contr.) 17:17, 21 set 2008 (CEST)

Doncs amplia'l. – Leptictidium (discussió) 23:18, 21 set 2008 (CEST)
Tinc l'ucraïnès molt oxidat.el comentari anterior sense signar és fet per 193.152.143.236 (disc.contr.) 10:50, 24 set 2008 (CEST)

Hi ha una errada en quant els simbols. La Balanguera identifica nomes a Mallorca, de fet és l'himne oficial. Però a Menorca i Pitiüses, no és ni cançó popular.--Xserrac (disc.) 23:09, 4 oct 2009 (CEST)

Canviat balears per mallorquins. A Menorca i Pitiüses no hi ha cap himne, no?--Ssola (disc.) 23:28, 4 oct 2009 (CEST)

L'article ha de ser a grups llatins, no a grups indoeuropeus. 88.19.143.79 (discussió) 20:14, 28 gen 2009 (CET)

Potser llatins hauria de ser una subcategoria de grups indoeuropeus (pel que tinc entès)el comentari anterior sense signar és fet per Homespider (disc.contr.) 20:59, 9 feb 2009 (CET)

Potser llatins hauria de ser una subcategoria de grups indoeuropeus (pel que tinc entès)--Homespider (discussió) 20:59, 9 feb 2009 (CET)

És que és així, per tant no s'entén que hi es faci servir una categoria més genèrica havent-hi una de més específica. 88.19.137.96 (discussió) 10:51, 11 jul 2009 (CEST)

Criteri de clasificació

Ale, fiquem en el saco a tots els que ens donde la gana, els valencians catalans? clar, com els dels EUA, jamaicans, sudafricans o hongkonesos son anglesos. Tan difícil es de entendre?--84.126.148.118 (discussió) 00:15, 30 juny 2009 (CEST)

Si voleu fer un article seriós (i no ú com el d'ara que faça llàstima o, fins i tot, por) hauríeu de seguir el mateix criteri durant tot el text i no canviar-ho per aconseguir el màxim nombre de catalans... Ès a dir, si seguiu un criteri etno-linguístic, no podeu ficar ni tan sols la meitat dels residents a Catalunya, dels quals els pares van vindre d'altres parts d'Espanya o d'altres països (encara que els "catalans ètnics" probablement sí serien la majoria al País Valencià i a les Illes, inclosos molts dels que no parlen català hui en dia). Però això té un problema, i és que, al menys que aporteu una font verificable (VP:VER), estaríeu fent investigació original, i vos recorde que VP:NOTI. De l'altra banda, si seguiu un criteri de denominació oficial o geogràfica, només podeu ficar als residents de Catalunya i, com molt, als de la Catalunya Nord. En aquest cas em pregunte si té utilitat (VP:NOT) l'article, fent compte que ja existeix l'article de Catalunya. Està molt bé defendre l'identitat catalana amb criteris ètnics pel que s'ho crega, però em tem que si férem servir la lògica això acabaria ací.--Diotime (你好) 04:21, 20 ago 2009 (CEST)

Crec que té moltes deficiències. però no vull esborrar coses que porten referències, i per tant crec que haurem de reconèixer la necessitat de parlar de tres conceptes distints, perquè és un fet que avui dia, hi ha diversos usos del gentilici i això cal reflectir-ho ací. Si que crec que podem donar més pes a dos conceptes, el de catalanoparlants i el de catalans de llei, i que la població a la qual que cal donar prioritat és el segon. He de dir que no veig perquè esborrar, sinò val més afegir i contextualitzar. Anem millorant.--espencat (disc.) 15:25, 5 oct 2009 (CEST)

Xifres

D'on coi surten els 12,348,000 de catalans a Espanya? No us adoneu que no hi ha com menjar-s'ho això? Que heu contat tota la població dels PPCC o que? I alhora que poseu això a Andorra només 28.000 ambd 81.222 habitants que té Andorra. No quadra gens.

Per cert dubto bastant que actualment hi hagi més catalans a Equador que a Suïssa o altres països.

--Elladan (disc.) 23:44, 6 ago 2009 (CEST)

Sobre la majoria de coses que has comentat no en tinc ni idea... pero sobre lo d'Andorra no tots els habitants d'Andorra són catalans, suposo que els de nacionalitat portuguesa, espanyola i francesa no apareixen com andorrans o catalans ja que la majoria de població a Andorra és resident, és a dir que no són considerats andorrans sinó habitants/residents al país, per això el desfase entre els 80.000 habitants i el només 28.000, que a grosso modo es correcte. Per tant la majoria d'aquests andorrans residents apareixerien en un article de "espanyols", "francesos", "portugesos" a Andorra. --Vinals (Vine i xerrem) 00:03, 7 ago 2009 (CEST)

He canviat el criteri de demografia i he deixat clar els criyteris per a cada càlcul. els 12 milions són, evidentment, els residents dels PPCC. Això si, seria interessant saber quants catalans de catalunya hi ha a l'Estat Espanyol, segons la Generalitat, i no només a la comunitat catalana. Algú pot aportar aquestes dades? --espencat (disc.) 14:29, 6 oct 2009 (CEST)

Catalans de la imatge

Crec que caldria afegir alguna dona a la imatge d'exemple de catalans, i tenint com tenim la Montserrat Caballé, coneguda internacionalment, crec que fins i tot hi falta. No dic que es facin col·lajos del tipus File:21 English people.png, File:French people - mosaic.PNG o File:21 Scots.png, però potser si que es podria ampliar la quantitat. En Carreras també hi podria estar bé, per exemple. 88.19.137.96 (discussió) 19:58, 7 ago 2009 (CEST)

En Miró també podria ser un exemple de català conegut arreu. 88.19.137.96 (discussió) 12:53, 8 ago 2009 (CEST)

Tens raó, cal tornar a fer-ho. Si voleu, pode fer suggeriments ací i d'ací uns dies, faré la nova plantilla. --espencat (disc.) 14:29, 6 oct 2009 (CEST)

Tret de la Caballé, única dona, es dóna el cas que:
  • Tots són morts... i tots al segle XX...
  • Tots van destacar en les Arts (Està clar que no som potència científica..., però...)
Potser seria bo donar una visió d'exemples vius i variats de catalans amb renom...
  • D'altres segles passats: Oliba, Claris, Ali-Bey...
  • En ciència!!: Barraquer, Trueta, Puigvert...
  • En altres camps: Ferran Adrià, Samaranch, Rivel, Gasol, Fàbregas...
Suposo que la finalitat última seria veure un conjunt d'imatges que transmetessin: "Això han estat i són Catalans!!!"
Especialment si després l'article descriu el que descriu i parla de 7 milions i escaig de Catalans... (és a dir, també parla del present)--Testagrossa 23:45, 14 feb 2010 (CET)

I tant. El gran problema ha sigut que els catalans vius gairebé sempre no tenen una foto a la viqui. Fa temps que no ho mire, però crec que així ha sigut el cas també amb altres pobles, i s'ha resolt per als que són anteriors a les fotos amb retrats, però també s'icorre en el tema del copyright. També els que no són morts donen la dificutat que poden semblar tries tendencioses. Ferran Adrià, per exemple, segurament és un cuiner important, però si el posem i cap més, què vol dir això en relació a la Thibaut i Comalada, o la Ruscalleda? --espencat (disc.) 15:41, 15 feb 2010 (CET)

No acabo de compartir del tot el teu raonament: Ser català viu i famós -i obviament tenir una foto amb el copyright al dia a la viqui- No transmet l'efecte perseguit de catalanitat, independentment de que hi hagi més colegues que no hi figurin? No cal fer una llista exhaustiva... Ara ja hi mancarien segons el teu raonament la Victòria del Àngels (per no menystenir-la respecte a la Caballé), Puig i Cadafalch (per no fer-li un lleig davant el més popular i universal Gaudí), o Santiago Rusiñol... El comentari volia ressaltar que els exemples actuals són tots persones del món de les arts, i tots menys un morts al segle XX. Si hi ha alguna foto vàlida (ara mateix ho desconec), potser es podria començar pels morts fa segles. I si no, doncs no... tampoc passa res.--Testagrossa 19:27, 26 feb 2010 (CET)
Doncs sí, ara entenc. No, no tinc cap inconvenient, però tampoc no trobe més fotos. Es veu que és un poble que valora pujar fotos dels seus artistes! --espencat (disc.) 14:07, 13 maig 2010 (CEST)

Categoria incorrecta

La categoria correcta és la de "Catalunya", no la de catalans. Malgrat tenir el mateix nom són molt diferents. "Catalans" no és un article sobre biografies. 158.109.210.96 (discussió) 15:21, 24 ago 2009 (CEST)

Ridiculisme, errors i sentit de l'article

Ja que no és pot editar o escriuré aquí. Aquest tipus d'articles no són ni per parlar ni d'un territori o la gent que hi habita sinó que són per parlar d'un poble o ètnia i aquestos no son la totalitat de la població. No té cap sentit que posem en aquesta categoria fills d'immigrants com els Estopa i encara menys immigrants com José Montilla

La descripció ja de per si és errada. Contradiu el que he dit abans. Aquest es un article sobre una ÈTNIA i el text no i fa cap referència. Tampoc és fa cap referencia al fet de ser europeus o indoeuropeus. Curiosament l'article sobre el poble basc (en aquesta mateixa Viquipèdia) ens parla de grup ètnic no indoeuropeu.

L'article demografia ens diu una data curiosa. "excepte als EUA, on segons l'últim cens de l'any 2000 hi havia 1.738 catalans". Aquí s'ha de tenir em compte que el cens dels Estats Units parla de "Catalonians" (no Catalans que no és exactament el mateix) i que estan juntament amb una serie de grups curiosos dins la categoria "Hispanic/Latin". O sigui inclosos com a llatinoamericans, aquest fet fa que la major part de catalans que és senten catalans però no immigrants llatinoamericans amb ascendència catalana s'autoexclogui del grup "Catalonians".

Tenim una llista de països amb població catalana on apareix, entre altres, Equador tot i tenir una xifra bastant petita. En canvi no apareix Suïssa on la comunitat és considerablement més gran. Curiosament després aquest article ens parla d'una segona llista de països que inclou Suïssa i anomena "molt més minoritària".

A la categoria grups humans relacionats tampoc té sentit agregar andalusos com grups relacionats, òbviament estan més relacionats amb andalusos que amb maoris però no hi ha cap relació especial amb els andalusos que no hi hagi amb qualsevol altre poble del sud-oest d'Europa. Seria més interessant agregar pied-noirs al haver-n'he format part molts catalans.

Les xifres seran díficils d'aconseguir però en cap cas es pot posar com xifra oficial la població resident a Catalunya. Només és pot tenir en compta la població amb sang catalana que és el que fa Wikipedia anglesa per qualsevol grup ètnic.

No té cap sentit afegir paganisme a religió com si hi hagués un nombre considerable de paganisme. Seria molt millor afegir Cristianisme (majoritàriament Catolicisme), agnosticisme i ateisme. A més l'apartat de religión dins l'article s'ha de millorar molt. S'hauria de parlar de la Verge de Montserrat, de la important presència del cristianisme en la construcció de les nostres tradicions així com de la existència dels catòlics no practicants.

De moment ho deixò aquí pero hi ha molt per millorar. --Elladan (disc.) 03:36, 9 maig 2010 (CEST)

Entenc el que dius, però la veritat és que les xifres i els estatuts vinculen ètnia amb ciutadania d'una manera que és molt difícil de treure algun sentit. però ara et propose el problema principal: per a molts catalans, Montilla sí és català, tant perquè creuen que català vol dir catalanoparlant, com perquè equivlaen la ciutadania amb l'ètnia. El que vinc a dir és que sí, els catalans sou una ètnia, però també un grup cultural i lingüístic, i també un grup humà en el sentit jurídic. I insistisc, molts, incloent-hi la Generalitat, quan parlen de "catalans" el que volen dir és "empadronats a Catalunya". Com hi ha un nom per a tres coses (ètnia/raça, grup cultural, grup humà) crec que s'han de tractar conjuntament i aci´, perquè realment no podem donar més valor a un sobre l'altre. El caos és tant que l'EC parla d'ètnia i llengua per als catalans, i lloc (on viuen) per als valencians. De totes formes agraïsc el teu entusiasme per millor l'article, i crec que ens ajudaries molt, sobretot en el tema de les xifres tens tota la raó, no les aportí jo i les trobe deficients en molts sentits. --espencat (disc.) 14:03, 13 maig 2010 (CEST)